Hvad er en a-kasse

Har man aldrig været medlem af en a-kasse, og ved man måske ikke helt hvad det går ud på, eller leder man bare efter en ny a-kasse, så finder du svaret på det hele lige her!

En a-kasse er kort beskrevet en arbejdsløshedskasse, som i tilfælde af arbejdsløshed sikrer dig økonomisk, ved at a-kassen udbetaler dagpenge. Ved at være medlem af en a-kasse undgår du på den måde at blive en del af kontanthjælps systemet, og er derved sikret en højere udbetaling.

For at modtage dagpenge fra den første ledighedsdag skal følgende krav være opfyldt:

Hvorfor være medlem af en a-kasse?

Det kan altid betale sig at være medlem af en a-kasse, så man i tilfælde af arbejdsløshed ikke ender på kontanthjælp. Dette skyldes ikke mindst at satsen for dagpenge (de penge man modtager) er væsentlig højere end satsen på kontanthjælp.

Det kan have store konsekvenser både økonomisk og i privatlivet hvis man ender på kontanthjælp, og ikke længere har økonomien til at betale de faste regninger. I en sådan situation er man langt bedre sikret økonomisk med en a-kasse.

A-kasser tilbyder dertil en række fordele for deres medlemmer som man ikke finder i det offentlige kontanthjælps system, herunder kurser der er skræddersyet til at få dig tilbage på arbejdsmarkedet hurtigst muligt.

Hvem kan blive medlem af en a-kasse?

Alle lønmodtagere, selvstændige, studerende, nyuddannede, værnepligtige og medlemmer af kommunalbestyrelser og folketinget kan blive medlem af en a-kasse. Nogle a-kasser tager kun medlemmer der tilhører bestemte brancher og faggrupper, hvorimod tværfaglige a-kasser tager medlemmer af alle brancher og faggrupper.

Det kan betale sig at sætte sig ind i de forskellige a-kasser inden man tilmelder sig, da nogle a-kasser kommer med fordele som kan være bedre egnet til lige præcis din branche eller faggruppe. Det gælder eksempel for studerende, der med fordel kan vælge en a-kasse for studerende og blandt andet modtage fordelagtige medlemstilbud.

Hvad koster medlemskab af en a-kasse?

Prisen for medlemskab hos en a-kasse varierer fra a-kasse til a-kasse, men vil som regel ligge omkring 500 kr. om måneden. Prisen afhænger ikke mindst af om du er deltids- eller fuldtidsforsikret. Er man deltidsforsikret modtager man ikke mindre sats af det fulde beløb end man ville have gjort hvis man var fuldtidsforsikret.

Om man er deltids- eller fuldtidsforsikret afhænger af antallet af timer der arbejdes om ugen. Arbejdes der under 30 timer er man deltidsforsikret, og arbejder man over 30 timer er man fuldtidsforsikret. Der er dog mulighed for at fuldtidsforsikre sig hvis man arbejder under 30 timer om ugen.

Gratis medlemskab for studerende

Mange a-kasser tilbyder studerende gratis medlemskab i op til 5 år. Det er selvsagt økonomisk fordelagtigt for studerende som i mange tilfælde ikke har den store økonomi.

For at modtage dagpenge fra dag 1 efter afslutningen på din uddannelse, skal man have været medlem af en a-kasse som studerende i minimum 1 år.

Sådan finder du den bedste a-kasse for dig

Er du på udkig efter en ny a-kasse kan du med fordel tage et kig på vores oversigt over a-kasser, og få et indblik i hvad de forskellige a-kasser tilbyder af fordele til deres medlemmer, hvad de koster, og hvilke a-kasser der er de bedste a-kasser for dig.

Du finder vores oversigt over a-kasser ved at trykke på linket lige nedenfor.